24chasa.bg, Христо НиколовМладите раждат, но въпреки това вече сме под 7

...
24chasa.bg, Христо НиколовМладите раждат, но въпреки това вече сме под 7
Коментари Харесай

България се топи със 136 души на ден

24chasa.bg, Христо Николов

Младите раждат, само че все пак към този момент сме под 7 милиона

През 2018 година популацията на България е намаляло с 49 995 души, което прави по 136 индивида дневно.

Кърджали е единствената област у нас с изключение на София-град, в която има приръст на популацията през 2018 година спрямо предната година. СНИМКА: Ненко Станев

“Към 31 декември 2018 година, докато са формалните ни данни, сме стигнали 7 000 039 души. Но имайки поради демографските процеси, сигурно можем да кажем, че към днешна дата към този момент сме под 7 милиона ”, сподели в петък шефката на дирекция “Демографска и обществена статистика ” в Национален статистически институт Магдалена Костова.

 



Намалението на българското население се дължи най-много на относително ниската раждаемост и високата смъртност, която е рекордна за Европейски Съюз. Емигрирането към този момент съвсем не играе роля, тъй като през 2018 година страната е била напусната от 33 225 души, само че за същото време от чужбина у нас са се върнали или са получили българско поданство 29 559 души. Т.е. на миграцията се дължи

понижение на

популацията с

едвам 3666

индивида

По принцип напускащите и идващите за непрекъснато в България хора са съвсем на една и съща възраст – най-вече от тях са в дейната сред 20 и 39 години. Любопитното е, че измежду хората, които се заселват у нас, най-голям е делът на тези, които идват от Турция - 29,9%.

Следват хората, които идват от Руската федерация – 11%, и Германия – 7,2%. Става дума както за хора с българско поданство и от български генезис, които се завръщат за непрекъснато, по този начин и за хората, които занапред получават българско поданство.

България има негативен натурален приръст на популацията още от 1990 година насам и през 2018 година той просто е траял да понижава. През цялата година да вземем за пример

са се родили

единствено 62 576

деца,

като единствено 62 197 от тях са живородени, т.е. раждаемостта понижава с 2,7% спрямо 2017 година В момента тя е на едно от най-ниските си равнища от 30 години насам и е напълно малко по-висока от рекордно ниската си стойност през 1997 година

Единственото позитивно нещо е, че понижава детската смъртност - през 2018 година у нас са умряли 358 деца на възраст под 1 годинка, и коефициентът на детската смъртност е 5,8 промила. През 2017 година той е бил 6,4 промила, а през 2001 - 14,4 промила.

Намаляват и дамите в детеродна възраст, а наклонността първото дете да се ражда от дами на над 40-годишна възраст продължава.

Но до момента в който България надалеч не е на последно място по раждаемост в Европейски Съюз, по смъртност сме твърдо преди всичко.

С брой на умрелите 108 526 през 2018 година - колкото е почти популацията на една област като Смолян, страната ни има коефициент на обща смъртност от 15,4 промила при междинен за Европейски Съюз 10,3 промила.

При това имаме градове, в които този коефициент е още по-голям: Видин – 23,2 промила, Монтана – 21,7 промила, и Кюстендил – 20,3 промила.

България има и доста висок индикатор

преждевременна

смъртност,

който регистрира броя на лицата, умряли преди да са навършили 65 години. През 2018 година той се отнася за 21% от умрелите и се е нараснал спрямо предходната година, когато е бил 20,9%.

При това има много огромна разлика сред мъжете и дамите - при дамите умрелите, преди да са навършили 65-годишна възраст, са 13,8% от всички умряли дами, до момента в който при мъжете е 27,6%.

 

 

 

 

 

 

Най-големият демографски проблем на България обаче е продължаващото застаряване на популацията и фактът, че

всеки 100 индивида,

излизащи от

трудоспособна

възраст, се

заместват

от едвам 66-ма

младежи,

които занапред могат да работят.

През 2001 година ситуацията е било противоположното - на мястото на всеки 100 индивида, излизащи в пенсия, са идвали 124 млади българи.

През 2018 година българите над 65-годишна възраст са били 1 493 119, или 21,3% от популацията, като са се нараснали с 0,3 процентни пункта спрямо предната година. Средното за Европейски Съюз равнище е 19,7% и в общността има единствено още 7 страни с по-лош индикатор от този на България.

От този проблем произтича идващият - в България има от ден на ден хора, които са възрастово подвластни. Това са хората под 15-годишна възраст и тези над 65 години, които не работят. На всеки българин в тези категории се падат към този момент по-малко от двама българи, които могат да работят и да се устоят. Този индикатор се утежнява спрямо предната 2017 година, като съотношението е напълно малко по-благоприятно в огромните градове спрямо дребните обитаеми места и селата.

Всъщност през 2018 година броят на трудоспособното население у нас е 4,2 млн. души, или 60% от популацията на страната, като понижава спрямо предната година с 48 хиляди души.

Тази наклонност не е от 2018 година, а продължава от съвсем 30 години. През това време популацията под и над трудоспособна възраст се усилва като дял от общото население, а в това време

делът на

българите в

трудоспособна

възраст

понижава

През годините обаче е имало и изключения от тази наклонност и те се отнасят за времето на стопански взрив при започване на хилядолетието. Между 2001 и 2005 година да вземем за пример делът на трудоспособното население се усилва въпреки и единствено с към 3 процентни пункта за 5 година, а по-късно се резервира на съвсем едно и също равнище чак до началото на рецесията. И едвам след настъпването ѝ стартира още веднъж гладко да понижава.

 

 

 

 

“Тих бейби взрив ” видя в данните Институтът за пазарна стопанска система

 

Анализирайки данните на Национален статистически институт, Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) заключи, че през последните години у нас може да се приказва за “тих бейби взрив ”.

Става въпрос за съпоставяне на раждаемостта единствено във възрастовата група сред 15 и 39 години. На всеки 1000 души от това население, което е в най-силната репродуктивна възраст, през днешния ден се падат приблизително 31 живородени деца. Точно толкоз са били живородените в тази възрастова група и през 2008 година, в навечерието на рецесията, а по-късно спадат.

Според ИПИ това е доста по-показателно за раждаемостта, тъй като въпреки ражданията от дами над 40-годишна възраст да се усилват, те към момента са доста дребен дял. И поддържа тезата, че раждаемостта в доста мощна степен зависи от икономическата обстановка.

Изводът на ИПИ обаче с нищо не трансформира общата картина с раждаемостта, защото от своя страна популацията на възраст сред 15 и 39 година понижава. Т.е. колкото и доста деца да раждат хората на тази възраст, това няма по какъв начин да промени общия коефициент на раждаемост.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 n eXu s (преди 20 секунди) Рейтинг: 21550 | Одобрение: -17155 Нищо. Естественото сортиране е в деяние. Оцеляват умните. Arkiva Shqip | Max Productional | Redbox Entertainment | Eran Production | Entermedia/Mixey Music | DIEZ Music (AL)Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР